donderdag 12 maart 2015

FYSIEK GEPEST WORDEN - TROTS BLIJVEN EN CONTROLE HOUDEN, MAAR HOE?

Trots blijven en controle houden in hele lastige situaties 

Soms kun je conflict en pestsituaties niet oplossen. Die overkomen je. Wat je wel kunt doen is proberen controle te houden over jezelf in zo'n situatie. Dit is wat we kinderen leren op de STA STERK training. Een training voor het versterken van je sociale weerbaarheid.



Laten we wel wezen, het wordt best moeilijk om een situatie op te lossen als je bedreigd wordt door 3 kinderen op straat waarvan één je ook nog in je gezicht slaat. Dit kan je fysiek niet winnen of het wordt in ieder geval heel erg lastig. Waar je wel controle over hebt is jouw reactie.

Als jij de kracht hebt om rustig te blijven, je eventuele tranen van schrik/pijn te stoppen, iemand aan te blijven kijken, je niet kleiner maakt, je eigen mening geeft en STERK wegloopt wanneer dit kan, dan mag je bijzonder trots zijn op wat je hebt gedaan! Ook al wordt er dan nóg tegen je gescholden of geduwd wanneer je wegloopt. Blijf trots en sterk in je lichaamstaal, zo goed als je kan. Dan hebben zij je misschien wel geslagen, maar niet 'gewonnen'.

Mentaal kun je ook 'winnen'. Wanneer jij kan denken, "wat een lafaards" of "lekker stoer met z'n drieen", dan laat je je minder raken. En dan neem je de controle. Ook als je besluit om ze niet te laten zien dat je bang bent "ik ga niet huilen", "ik ga niet vluchten, ik loop niet weg", "ik blijf hem/haar aankijken", dan neem je ook de controle. Wees daar trots op!

Wat je na zo'n situatie kan doen, (een dag of paar dagen later) als je dit durft, is één kind uit de groep aanspreken wanneer hij of zij zonder vrienden is. En dan kun je weer je mening geven en/of zeggen wat het met je doet en of diegene zich dat kan voorstellen. Rustig, duidelijk en sterk.
Krijg je geen contact of begint diegene te schelden? Heeft hij/zij er zogenaamd maling aan? Prima, geef nogmaals je mening, kort en duidelijk, en loop sterk weg. Bedenk, die jongen of dat meisje is net zo bang als jij of zelfs nog banger, want hoe STOER en assertief ben je als je dit durft? Daar schrikken ze van hoor :)!

JIJ bent niet verantwoordelijk voor het feit dat ZIJ zich niet weten te gedragen. Het ligt dus niet aan jou.

Hoop dat als je dit leest, je er wat mee kunt. Lieve kinderen, zet 'm op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten